23 Temmuz 2008

Second Life & Google Lively Karşılaştırması


Google’ın Yeni Sanal Dünyasının Etkinliği

Google'ın yeni tanıttığı sanal dünya uygulaması henüz oldukça hantal gözüküyor ancak hızla büyüyerek hem sosyal networking alanında hem de sektörde lider duruma gelmesi ve çok büyük bir başarı sergilemesi bekleniyor.


Google 9 Temmuz’da Lively adında 3 boyutlu bir sanal ortamın “beta” sürümünü yayınladı. Bu ürün sanal dünya “Second Life” ile kıyaslanmakta ancak belirgin bir farkı var: Lively adlı bu uygulama tek bir devasa dünya yerine Web sayfalarına ve hatta Facebook profillerine gömülü olarak kodlanabilen bireysel “odalardan” veya sınırlı büyüklüğü sahip “alanlardan” oluşmakta. (Ben de bir adet alan oluşturdum ve kendi blog yazıma kodladım dilerseniz burayık tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Lively’de yer alan bu sanal dünyalar, ücretsiz bir eklentiyi yüklediğiniz anda hem Windows XP hem de Windows Vista üzerinde Firefox veya Internet Explorer tarayıcıları ile sorunsuz bir biçimde çalışmaktalar.

Ancak maalesef Google’ın sanal dünyaya yaptığı bu büyük giriş, bazı kullanıcılar tarafından pek de memnunlukla karşılanmadı. Kullanıcı deneyiminden bahsetmek gerekirse, en azından bazı kullanıcılar için, Lively sanal olarak tamamen kullanışsız.

Bu şikayetlerin en belirginleri ise Lively eklentisinin Mac bilgisayarları desteklemiyor oluşu. Ayrıca odaların dolması da çok uzun bir süre alıyor. Odalar dolduğunda ise performans oldukça yavaş kalıyor ve tüm bilgisayar bir anda donabiliyor.

Kullanıcı sayısının artması ile performans daha da düşüyor. Odalar oldukça karmaşık ve çirkin görünümlü. Yapılan sohbetler oldukça anlamsız ve boş. Avatarlar ise pek de olması gerektiği gibi işlev sunmuyor – örneğin mobilyaların içinden geçebiliyorsunuz. Oturur vaziyetteki avatarlar depresyonda oldukları izlenimi bırakıyor ve avatar seçimleri de oldukça zevksiz. Erkek avatarlar genel bir “züppe” seçeneği ile bel seviyesindeki karikatür karakterlerinden oluşuyor ve bu iki genel tiplemenin arasında yer alan ek seçenekler mevcut değil.

Nesne kataloğundan mobilyalar seçerek oda döşemek oldukça külfetli ve sezgisel olmayan bir uğraş durumunda. Bir kez bir eşya seçildiğinde, bu eşyadan vazgeçmek oldukça zor ve teferruatlı. Ekranınız bölümlendirilmiş ise, pek çok eylem için kullandığınız işlev penceresi sürekli olarak ekranların birbirine girmesine neden olmakta. Sonuç olarak Lively bir sürü sorun içinde sohbet uğraşından fazlasını sunamıyor ve açıkçası 3 boyutlu bir ortamın avantajını kullanıcılarına sağlayamıyor.

Tüm bu kusurlara, sorunlara ve can sıkıcı deneyimlere karşın ben yine de Lively’nin çok büyük bir başarıya ulaşacağına ve sadece sosyal medya kullanıcıları için değil işletmeler için de oldukça fazla kazanç sağlayacağı görüşündeyim. Evet, yanlış okumadınız bence Lively çok önemli bir işletme aracı haline gelecek.

Lively sosyal network alanında nasıl başarılı olacak

Eğer kullanıcıların MySpace ve Facebook da neler yaptığına bakarsanız, tüm bu sosyal network uygulamalarının kendini ifade etme, kendini yüceltme ve sosyalleşme üzerine kurulduğunu görürsünüz. Sosyal networking sosyologları tarafından söz konusu bu uygulamalarda gençlerin yükledikleri görsel içerikler bir zamanlar yatak odalarının duvarlarına asılan posterler olarak yorumlanmakta.

Bu gençler Lively ile sonunda sanal bir yatak odasının sanal duvarlarına sanal posterler asabilecekler. Üstelik bu posterler Picasa uygulamasında yer alan fotoğraflar veya YouTube videoları olabilir. Tıpkı sosyal networking sayfalarında olduğu gibi gençler Lively’de de kendi zevklerine uygun müzikleri çalabilir, linkler ekleyebilir ve sohbet edebilirler ve üstelik bunları düz bir sayfa yerine 3 boyutlu bir ortamda gerçekleştirebilirler.

Objelerin çoğu Web sayfaları veya diğer odalara hyperlinkler ile bağlanabilir. Bir bakıma bunu gençlerin birbirleri arasında etiketli kapılar aracılığı ile link oluşturmaları olarak da görebilirsiniz. Psikolojik olarak, aynı evi paylaşan arkadaşların kendi odaları olması gibi olacaktır.

Kullanıcı bir avatar oluşturduğunda girdiği her odada aynı karakter ve aynı kıyafetleri de taşımakta olacak. Ayrıca aynı anda birçok odada birden bulunmak da mümkün. Hem karakterlerin hem de objelerin önceden hazırlanmış animasyon sekansları da mevcut ki bu da Lively’nin sosyal networking formu olarak en güçlü yanı. Lively’de her bir kullanıcıya ait “kendini ifade tarzı” diğer kullanıcılara ait olan alanlara da taşınmakta.

Kaynak : turk.internet.com
EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu