29 Nisan 2009

18+ değilsen, asla sokağa çıkamazsın...

İki kafadar, metrodan indikten sonra şöyle bir etrafına bakındılar. Sonra, ne yapacaklarına karar vermek için, “N’apıyoruz?” anlamına gelen el hareketiyle birlikte, birbirlerine baktılar. Yaşça biraz büyük görünen, diğerine “Haydi kanka, şu ilerdeki marketin yanından ara sokağa girelim. Orası daha kestirme. Caddeden gidersek enselenebiliriz.” demesiyle, adımlarını daha hızlandırarak yürümeye başladılar.
Caddenin kenarından bir taraftan hızlı hızlı yürüyor, diğer taraftan da etrafı gözlüyorlardı. Markete yaklaşmışlardı ki, tam o esnada marketin köşesinde iki polisin durduğunu fark ettiler. Aynı anda, polisler de onları fark etmiş ve onlara doğru da bir hamle yapmak için hareketlenmişlerdi. Kafadarların artık geri dönüşleri yoktu. Kaçsalar, başlarına daha kötü şeylerin gelmesi olasıydı. Bu nedenle, eğer polislerden herhangi bir uyarı gelmediği takdirde, aynı hızla polislerin yanından geçip gitmenin daha iyi olacağını düşündüler.
Tam polislerin yanına vardıklarında, polislerden birinin, “Durun bakalım!.. Kimliklerinizi çıkarın!..” demesiyle, birbirlerine bakıp, “Eyvah!.. Şimdi yandık işte!..” gibisinden kafalarını sallayıp, kimliklerini çıkarıp, uzattılar. Polislerden biri kimliklere baktıktan sonra, “Saatin kaç olduğundan haberiniz yok mu?.. Bu saatte niye sokaktasınız?..” derken, aynı zamanda da, arkadaşına telsizi gösterip, emniyete bilgi vermesini işaret etti. Diğer polis de, telsizle emniyete bilgisini verdikten sonra, “Şimdi araç burada olur, siz burada bekleyin” diyerek, gençlerin kenarda durmasını işaret etti. Bir süre sonra, polis aracı gelip yanlarında durur. Gençleri polis aracına binmelerini söylerler.
Emniyet de gerekli sorgu ve diğer yasal işlemler yapılırken, her ikisinin de anne ve babaları içeriye girer.
Şimdi bundan sonra yaşanacakları bir tarafa bırakıp, yukarıda geçen olayın nerede, ne zaman, neden olduğuna bir bakalım. Önce şunu belirtmeliyim; Bu olay yaşanması muhtemel bir olay. Yani gerçekleşen bir olay değildir. Böyle bir olayın yaşanması olası olan yer de, Rusya. Peki, Rusya’da neden böyle bir olayın yaşanması olası derseniz; Bunun nedeni, Rusya’da yeni yürürlüğe konulan bir yasa.
Yürürlüğe giren bu yasaya göre, 18 yaşından küçüklerin tek başlarına belirli yerlere girmesi yasaklanıyor. Yapılan açıklamada, “Saat 22:00 ile 06:00 arasındaki saatlerde, 18 yaşından küçüklerin, yanlarında bir yetişkin olmadan sokaklarda dolaşması, stadyuma, parklara, meydanlara, internet kafelere gitmeleri ve toplu ulaşım araçlarına binmeleri yasaklanıyor.” denildi.
Rusya bu yasayı konuşuyor çocuk haklarıyla ilgili olan bu yasa aynı zamanda Rus velilere de yaptırımlar uygulaması gündemde.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, 18 yaşından küçük çocukların saat 22.00'den sonra evden yanlarında bir yetişkin olmadan tek başlarına çıkmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Çocuk haklarıyla ilgili yasaya göre, 18 yaşından küçüklerin gece kulüplerine, barlara, restoranlara ve içki satılan diğer yerlerin yanı sıra cinsel içerikli yerlere girişi de yasaklanıyor. Yasa yetkililere, çocukların "fiziksel, ruh ve ahlaki gelişimini olumsuz etkileyecek yerlerin" tespitini yapma imkanını da sağlıyor.

Polis, yasanın, evsiz çocukların tespit edilerek, ya ailelerine teslim edilme, ya da çocuk yuvalarına yerleştirilmelerine yardımcı olacağını açıkladı.

Rusya'daki çocuk hakları örgütleriyse yasayı, çocukların haklarını ve özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriyorlar.

Yasada ayrıca, 18 yaşından küçük çocuklarını 22.00'den sonra evde tutamayan ebeveynlere ceza verilmesi öngörülüyor.

14 YORUMLAR :

TILSIM dedi ki...

Arzucum çok güzel bir kurgu ile bu konuyu sürükleyici ve okunabilir hale getirmişsin.Tebrikler.
Ben Ülkemizde de böyle bir yasa yürülüğe girse ne olur diyenlerdenim.Sigara yasağında olanlar gibi suistimal edilir.Elbette çocukların gece vakti sokakta gezmeleri tasvip etmediğim bir uygulama ancak genç nüfus sayısını göze aldığımda Türkiye gibi bir ülkenin bu yasağı koyması kolay ama yaptırımı imkansız gibi geliyor. Ama şuda var ki pisiklojik açıdan insanların bilinçaltına yerleşen bu yasaklar devletin otokontrol mekanizması gibi işleyebilir.Ne diyelim Rusya'ya hayırlı olsun.

Unknown dedi ki...

Yaşadığımız dünyada bir bakıma çocukları korumak için bazı yasalar gerekir bence.Sevgiler

Zeugma dedi ki...

Sevgili Arzucuğum;
Sokaklar öylesine büyük tehlikelerle dolu ki şayet Türkiye'de böyle bir yasa gündeme gelse ben desteklerim.
Bir çocuğun 18 yaşına kadar özgürlüğünü yanında bir büyüğüyle yaşaması o kadar kötü bir şey ve değil bence. Üstelik bu gece 22:00' den sonraymış.
Gayet makul buldum.Tabii bu benim fikrim.
Böyle bir haberi ilk kez yine senin kaleminden öğrenmiş bulunuyorum.
Teşekkür ve sevgilerimle canım..
Öpüyorum :)

siminya dedi ki...

lan bi yasayı anlatmak için hikayemi yazdın :)) helal sana. birde şu html dilini iyi kullanıp, yazıların kalınlıkları, renkleri ve linkleriyle oynuyosun ya onada benden sana bi helal ;) öptüm

malikocas dedi ki...

şimdi bizim memleketin her köşesi ayrı bir cennet ya işte hangi cennet köşesine göre değerlendirilir acaba bilmem ama doğusu batısı bir olmayan doğusunda batısında çok fazla farklılıklar ayrımlar olan bir ülke olarak bizde her şey gibi yerine göre mantıklı yerine göre saçma olur böyle bir yasa diye düşünüyorum, hem bizim yasama yürütme artık osmanlı usulü ya gerek yok bence...

Savaş Çocuğu dedi ki...

valla koca makale helal Arzucum :) Kitap felan yazmayı düşünsene Arzu. ): hemencik banada yolla yazdıktan sonra ama imzalı lütfen :)

Arzu Breda dedi ki...

Tılsımcım,Yazının girişi hakkındaki güzel sözlerin için çok teşekkürler. :)

Böylesine yasakların bulunduğu bir yasanın ülkemizde de uygulanması durumunu düşündüğümde, aklıma çok çeşitli senaryolar gelmekte.

Öncelikle böyle bir yasanın, tam demokratikleşememiş olan toplumlarda nasıl bir sonuç getirir ve toplum üzerinde olumsuz baskılara yol açar mı?

Bunların iyi düşünülüp, iredelendikten ve toplumda tartışıldıktan sonra, böyle bir yasa gündeme getirilebilinir.

Aksi takdirde, ülkede huzursuzluğa yol açabilecek bir yasa olarak, uzun süre halkın üzerinde bir baskı aracı olmaya devam edebilir.

Bence, bunun yerine çocukları ve gençleri koruyucu farklı düzenlemeler yapılması elbette gereklidir.

Arzu Breda dedi ki...

Canım Zeugmacım,Dediğinde elbette haklısın. Sokakların tehlikelerle dolu olması, çocuklarımızı bu tehlikelere karşı korumamız gerektiği tartışılmaz gerçeklerden.

Benim endişem, bu tür bir yasanın uygulayıcıları tarafından, baskı amaçlı kullanılması ve iyi olsun derken kötü sonuçlara yol açması.

Canım, öpüyorum... Sevgiyle kal...

Arzu Breda dedi ki...

Canım Siminim,Hikayesi olmayan yasa ne işe yarar. Bunu düşündüm de yazdım. :)

Senin takdirin benim için çok önemli. Beğendiğin için çok teşekkür ederim.

HTML dili konusunda ise, ben senin eline su dökemem, canımın içi...

Sevgiyle kal, öppptüm...

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili mali_k,Yasa ve yasama-yürütme konusunda, seninle hemfikirim. Bize göre değil böyle bir yasa...

Fikirlerini paylaştığın için teşekkürler... :)

Arzu Breda dedi ki...

Halimcim,Kitabı bitirip bastırdıktan sonra, imzalı olarak göndereceğimden emin olabilirsin. :)

Yazı hakkındaki düşüncelerin için çok teşekkürler..

Sevgiyle kal...

Hayatımız okul dedi ki...

Bu tür şeyler insanların özgürlüğünü kısıtlıyormuş gibi geliyor fakat hiç öyle değil gibi bence bir şekilde 18 yaş altı çocukların korunması gerekiyor.En çok kullanılan bu grup çocuklar.Tebrikler güzel bir makale olmuş.

Arzu Breda dedi ki...

numa,Değerlendirmen için çok teşekkür ederim. Evet, çok haklısın. Çocukların korunması için bir şeyler yapılması geriyor. Ancak, böyle bir yasa mı, yoksa daha demokratik bir yasa mı? Tabii ki, hem demokratik bir yasa olmalı, aynı zamanda da, çocukları koruma altına almalı.

Adsız dedi ki...

"fiziksel, ruh ve ahlaki gelişimini olumsuz etkileyecek...." - mantıklı..

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu