17 Şubat 2010

Google Buzz nedir? Facebook, FreindFeed ve Twitter’den farkı ne?

CIVILDAMAK YETMEDİ, ŞİMDİ VIZILDAYALIM.. O DA KESMEZSE!!..


Google Buzz Set-Up Video Tour from Jason Falls on Vimeo.

Bir zamanlar ICQ, IRC gibi yerlerde birbirimizin kulağına türlü aşk -ne aşkı ya, resmen seks- sözcükleri söylerdik, kimi bulursak. Alırdık uyduruk bir nick, en seksisinden!!.. Ondan sonra başlardık avcılığa!!.. Kızlar, erkekleri keklerdi, erkekler de kızlara yapışırlardı!!.. Söylenmedik küfür bırakmazlardı erkek nickli olanlar, ne kadar kız nickli bulurlarsa..

Yani resmen küfür işitmek için, kendimize küfrettirmek için girerdik, IRC odalarına.. Bakalım bugün nasıl küfürler edecekler, en güzel küfürleri kim söyleyecek diye dalardık, seks odalarına.. Şimdi hayret ediyorum, o kadar küfür edilirdi de, bi alışamadım küfür etmeye.. Hatta, bazen erkek nick’i alarak girerdim de, o küfür bekleyen kızlara bi doğru dürüst küfür edemezdim.. Ne salakmışım, ne kadar cahil, delidolu ve deli.. Hepsi eskilerde kaldı.. Yaşlanıyoruz galiba..

Sonra blog tutar olduk.. Ardından, FreindFeed, Facebook, Twitter gibi bir çok sosyal paylaşım sitelerine üye olduk.. Facebook, ilk yaygınlaştığı sıralar üye olmuştum, ama girip de bir şey yazmak içimden gelmezdi.. Gerçi halen de öyleyim ya.. Katıldığım tüm sosyal paylaşım sitelerine, sadece blogumu ve paylaşmak istediğim blogları tanıtmak için giriyorum. Çok fazla faal biri değilimdir.. Bazıları gibi tüm günlerini oralarda geçirip, akıllarına ne gelirse yazıyorlar.. Çişi gelip tuvalete gitse, anında öğreniyorsun, kimin ne zaman ne yaptığını..

Şimdi, başımıza bir tane daha sosyal paylaşım çıktı.. Google Buzz.. Bu hele hepsinden beter olacak gibi görünüyor. Çünkü, bunu direk Gmail içine monte etmişler.. Mailine girdin mi kaçışın yok, mutlaka Buzz'a da bakacaksın.. Gelen Kutusunun hemen altına iliştirivermişler.. İstersen bakma.. Fakat, kanımca bu diğerlerine oranla biraz daha düzeyli olur diye düşünüyorum.. Tabii ki bu benim düşüncem.. Veya ben öyle olmasını arzu ettiğimden öyle düşünüyorum.. Yoksa, her şey olacağına varır. Ben öyle olmasını istiyorum diye, öyle olacak hali yok..

Buzz'un diğerlerinden başka ne farkı var derseniz: Bence çok önemli farkları yok.. Henüz daha çok yeni ve zamanla daha gelişeceğini sanıyorum. Bunu zaten kendileri de itiraf ediyorlar. denemelerini yapmadan başlatmışlar. Kullanıcıların karşılaştıkları sorunlar, onların talepleri ve diğer rakiplerinin verdikleri hizmetler doğrultusunda Buzz'un da gelişeceğini ve diğerlerine fark atabileceğini düşünüyorum. Ne de olsa Google farkı diyorum.. Buzz da en önemli fark bence, harita servisi ile mobil platformunun devreye girmesi.. 3G mobil telefonunuzdan istediğiniz yerden istediğiniz mesajları arkadaşlarınıza verebildiğiniz gibi, bulunduğunuz yerin adresini tam olarak gösterilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bulunduğunuz adres anında mesajınızla birlikte arkadaşlarınız tarafından görülebilecek.

Ayrıca, sizlere tam olarak sosyalleşin diye, bazı sosyal platformların gadged adreslerini vereyim. Onları Gmail içine ekleyerek, tüm platformlarınızı tek yerden takip edebilmenizi kolaylaştıralım.

Bunu nasıl mı yapacaksınız? Öncelikle Gmail ‘in Ayarlar (Settings) > Labs sekmesini açıyoruz. Burada sayfanın en altında olabilir, Tüm gadget'ları URL yoluyla ekle (Add any gadget by URL) yazılı gadgetin yanındaki Etkinleştir (Enable)’i seçili hale getiriyoruz. Bu şekilde Ayarlara bir gadget sekmesi eklenmiş oluyor. Bu Gadget sekmesini tıkladığımızda, açılan URL ekleme penceresine gadget url adreslerini yazarak ekle tuşu ile gadgetimizi oluşturuyoruz. Her adresi girip ekle dediğimizde, gmailin sol tarafına gadgetin de eklendiğini göreceksiniz.

Peki bu gadget url adreslerini nereden bulacağız? Ben sizler için birkaç tane adres buldum, aslında kendim için buldum ama, bunları sizlerle de paylaşmak istedim. Bu adresleri o kutucuğa teker teker yazarak ekleyebilirisiniz.


Ayrıca, Labs sekmesinde çıkan öğelerden kendiniz istediğinizi seçerek etkin hale getirip kullanabilirsiniz.

Google Buzz hakkında daha çok yenilikler çıkacaktır. Öğrendikçe onları da sizlerle paylaşırız.

Şimdi size kolay gelsin diyor,

Sevgiler gönderiyorum hepinize..

Arzu Breda

24 YORUMLAR :

immortALance dedi ki...

Bence en büyük fark başında Google yazması. Yterli bir sebep. Hazır milyonlarca müşterisi var. :)

Özgür dedi ki...

Mırc'lerde az takılmadım ben de itiraf ediyorum.
Ama Allah var kimseye küfür etmek amacıyla takılmazdım. En çok lez ... diye nickler alanlara gıcık olurdum. Hepsi erkek çünkü. Lezbiyen kadın avına çıktıkları için öyle nick alıyorlardı ama hep birbirlerini avlıyorlardı. :))
Benim mirclerden bir beklentim vardı ama o kanallar bir amaca hizmet ediyorlardı. Bilgisayar kullanmaya yeni başladığım dönemlerdi o zamanlar ben bir kız nicki alırdım anında 30 kişi falan "slm nbr nslsn" yazardı. Onlara laf yetiştireyim diye hızlı hızlı yazardım. O sayede klavyemi geliştirdim. :))

Yeni nesil yerlere gelince bir çoğuna üyeyim ama mirclere göre daha usturuplu yerler oralar. En azından karşımızdakilerin büyük çoğunluğu reel kişiler. Hatta Facebooktaki kişlerin neredeyse hepsini özel hayatımdan tanıyorum görüşüyorum ben. :))) (Ünlüler hariç)

Google Buzz olayı da biraz sinir bozucu olmuş. Keşke üyeliğimizi kendimiz alsaydık. Bir gün Gmailimi açtım karşıma Buzz gibi bir sayfa çıktı.

Neyse, bu verdiğin hizmet çok faydalı olmuş.
Bütün bu sosyal paylaşım platformlarını tek merkezden yönetmek harika olur. :))

MELİS dedi ki...

Hepsine alışmak mümkün de,facebook olayını hiç sevemedim nedense.

Sevgiler

tufan dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşım,galiba buda ipliğimizi pazara çıkaracak bir site,her ne kadar bulaşmak istemesekte burnumuza dayıyorlar,şimdi fark ettim mail sayfama eklenmiş bile.

Saygılar sevgiler.

Zeugma dedi ki...

Ben içimdeki inciyi dökemeyeceğim Arzucuğum:))
Biliyorsun hiç anlamıyorum..Twitter mı neydi üye oldum, beceremiyorum.Zaten vakit de yok :))

Çok detaylı açıklamışsın eminim ama kafam iyice kördüğüm olacak.Ben kaçtım
Sana kolay gelsin internet (dişi) kurdum benim..
Öpüyorum çok...

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Yunus Emre;

Ben de aynı şekilde düşünüyorum.. Google'ın el attığı bir şey mutlaka diğerlerine fark atar.. Bugüne kadar olduğu gibi.. Çünkü, alt yapısı çok sağlam kurulmuş..

Ziyaretin ve yorumunla katkıda bulunduğun için çok teşekkürler.. :)

Sevgilerimle..

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Özgür;

İtiraf etsen de, etmesen de o dönemlerde genç olan herkes -eğer daha yeni doğmamışsa- bu sitelere uğramıştır.. Erkek veya dişi..

Bak gördün mü, sen de kız nickiyle katıldığını söylüyorsun.. Zaten mIRC da kız nickiyle gördüklerinin yüzde sekseni erkeklerden oluşuyordu.. Ama, şu da var ki, o yaşlarda, yani 15 - 18 yaşları arasında hiç bir şey düşünmeden, karşındakinin kim olduğuna bakmaksızın hareket ediyorduk.. Yeterki heyecan duyalım, kanımızı kaynatsın.. Başka bir şey aramazdık.. Gerçek hayatta yapamadığımız, yapmamızın da imkansız olduğu şeyleri, oralarda YAPMIŞ GİBİ olurduk, öyle zannederdik.. Deli çağlarım diyorum ben o dönemlerime..

Facebook olayına gelince yazımda dediğim gibi, halen olumlu bakmıyorum.. Gerçek kimliğimle olana takılıyorum biraz.. Orada da, sadece aile çevremden olan kişiler var. Fazla kişiyi almıyorum..

Buzz olayına gelince ise, bundan pek kaçış yok gibi.. Ama, bunda biraz daha seçici davranırsan, daha düzeyli bir platform kurabilirsin kendine.. Tek merkezden yönetmek konusunda sen de benim gibi olumlu bakıyorsun olaya sanırım..

Yazımın faydalı olacağını düşündüğün için çok teşekkürler Özgürcüm.. :))

Sevgilerimle..

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Melis;

Facebook konusunda, sen de aynen benim gibi düşünüyorsun.. Fakat, Google Buzz biraz da mecburiyetten olduğu için, daha iyi, daha düzeyli olmasını dilemekten başka çaremiz yok..

Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler canım.. :)

Sevgilerimle..

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Tufan;

İpliği pazara çıkartacak bir yeri tanıttığım için teşekkür ediyorsun şeklinde niye algıladım ben bilemiyorum.. Ama, "ipliği olanın ipliği mutlaka pazara çıkar" diye bir Arzu özdeyişi uydurmak aklıma geldi.. :)
Bulaşıp bulaşmama konusunda haklısın.. Çünkü, öyle bir seçenek sunmamışlar.. Sen istemesen de, ben seni bulaştırıyorum diyor, Google amcam..

Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler..

Sevgilerimle..

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Zeugmam;

Ahh, canımın içi, seni anlıyorum hayatım.. Neden içindeki inciyi dökemediğini çok iyi tahmin ediyorum.. :)) Benim itiraflarımla ilgili olmalı bu dökemediğin inciler sanırsam.. Yanılmıyorum değil mi??... :))

"Biliyorsun hiç anlamıyorum.." demişsin.. Hem biliyorum, hem de bilmiyorum, canım benim..
Bilmiyorum; anlamadığını bilmiyorum..
Biliyorum; anladığını çok iyi biliyorum..
Bir blogu yeni baştan yaratabilecek kadar kabiliyetli ve bu işlerden anlayan biri olduğunu biliyorum..
"Zaten vakit de yok" demeni anlayabilirim.. Konu "vakit" olunca hepimizin başında olduğu için ve senin ayrıca sorumlulukların olunca, onu anlayabilirim.. Diğerlerini asla.. :))

Detaylı açıklamayla kafaların kördüğüm olabileceğini ben hiç düşünmemiştim.. Kendimi bir gözden geçirmem, yazdıklarıma bir özeleştiri getirmem gerekir sanırım senin bu sözlerinden sonra.. Ben herkes daha iyi anlasın, daha fazla yardımcı olabileyim diye bu şekilde detaylara giriyorum..

Ha ayrıca, ben internet kurdu filan da değilim zannettiğin gibi.. Olsa olsam, internet "dişi"si olabilirim.. :DD Bu sözüne çok güldüm.. İlahi Zeugmam, çok alemsin valla.. :DDD

Çok çok teşekkürler hayatım.. Ben de seni çok öpüyorum..

Sevgilerimi gönderiyorum..

sufi dedi ki...

Sevgili internetin arzukızı;
Gaggetler falan ben öğrenmek istemiyorummm.Massengerım bile hep devre dışı, face booku zor kabullendim doğrusu.Sen bana ruhunda açmaya hazırlanan bahar çiçeklerinden bahset gülüm. Hem ben seni merak ettim nerelerde benim kızım diye sordum evrene.Sevgilerimle.

Elifin Terazisi dedi ki...

Her rengi boyadık, bir tek fıstıki yeşilimiz eksik ti...sevgiler:)

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Tontinim;

Ohh, ne iyi yaptın da geldin..
Şenlendi blogumun her yanı..
Messenger, gadget filan hep bahane..
Her birine kayıt oluyorum ama, gelen hiç kimse bulamıyor beni de..
Bu Buzz denen nesneyi de tanıtmadan olmaz dedim..
Çünkü, davetsiz olarak gelip yerleşiyor mail kutumuza..

Neyse, ben sonraki günlerde ruhumda açan güllerden bahsederim..
Ruhumdaki güller her dem taze ama, ben nerdeyse solacağım bu gidişle..

Bu aralar, kuzenim evlendi, onun telaşı vardı..
İnternetle fazla haşır neşir olamadım..
O nedenle görememişsindir, bu aralar..
Ama, ben evren haber verir diye düşündüydüm..
Demek o da unutmuş söylemeyi..
Seni boşuna merakta bıraktım..
Kusumu bağışla olur mu?..
Biliyorum ki, daha demeden bağışlayacağını..
Ayrıca biliyorum ki, her daim aklındayım..
Tıpkı senin de benim aklımda olduğun gibi..

Ellerinden, yanaklarından çok öpüyor Arzu kızın..
Sevgilerimi gönderiyorum hanenize, kucak dolusu..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Benim gibi yeni,acemi bir blogcunun sizlerden öğreneceği çok şeyler var.Sorabilirim ileride?

Gönlünüzce iyi hafta sonları...
Sevgilerimle,

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Elif;

Ne demek istediğini çok iyi anladım canım, ama hiç bir renge boyayamayacaklarını iyi bilsinler.. Buna asla izin vermeyeceğiz..

Çok teşekkürler canım.. :)

Sevgilerimle..

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili JİVAGO;

Estağfurullah!.. Ne demek acemi ve usta sözleri!..

Bilebildiğim konular hakkında başım üstüne.. Ama, çok fazla teknik bilgim olduğunu da düşünme.. Yaptığım tüm şeyler el yordamı, göz kararı.. :))

Güzel dileklerin için çok teşekkürler, sana da çok güzel bir hafta sonu dilerim..

Sevgilerimle..

sufi dedi ki...

Oynayan "bloguma hoş geldiniz" harflerinle kalpler çizdim postlarının üstüne, sevgilerimle.

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Tontinim;

Hoş geldin, kalpler getirdin bloguma.. :) Çok teşekkür eder, ellerinden öperim..

Sevgilerimi gönderiyorum..

EVRAKA dedi ki...

güzelim milletim yakında orayıda istila eder breda coluk cocuk dolusuruz yıne meraklı mılletız vesselam ama merakımız kuru meraktan öteye gecmıyor nedense kof merak barındırıyoruz bunyelerımızde
arastırmacı gazetecı olanlarada muahalefet delısı gozuyle bakılıyor

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili EVRAKA;

"Kof merak" çok iyi bir tanımlama.. Malesef!!..
Bilgi için olmuş olsa, "istila" olmaz zaten..

Teşekkürler ve sevgiler..

Zeugma dedi ki...

Senin itirafların mı??
Alakası yok..Ne diyorsun sen öyle sevgili Arzucum??
Buraya gelip öyle bir imada bulunur muyum ben?
Daha tanımamışsın beni..

Anlamıyorum diyorsam anlamıyorum ..
Örneğin 2 post önceki açıklamalarını uygulayayım dedim beceremedim. Galiba son temamın header'ını çok kesmişim o yüzden olmadı,bilmiyorum..
Sonra bir ara etiket bulutu tarif etmiştin, o da çok karışık geldi, yapamadım..
O yüzden ben bulunduğum noktada kalmaya karar verdim artık..

Sen aklına neler getirdin öyle? Ne yapayım şimdi gelmişken seni?? Nerde benim cetvelim??
Aç avucunu bakiyim :D
:))))
İşte anlayıp beceremediğim için yorum kutusunun başına geldim. Burada ne yazıyor, bak..
''Hadi hadi, dök içindeki inciyi demişsin''..
Yok ki dökecek bir şey :))
Anlamadım, anlamıyorum..
Yeterli mi sevgili Arzucum???

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Zeugmacığım;

:)))
Anneler hem öper, hem de döver..
Öptükleri yerde de, vurdukları yerde de gül biter..
Çünkü, bunları sevgi ile yaparlar..
Biten güller ise, o sevginin ifadesi, nişanesidir..

"Yok ki dökecek bir inci" demişsin her iki yorumunda da..
Döküyorsun işte incileri..
Buraya uğrayıp, bir "Merhaba" bıraksan bile benim için incilerin en değerlisidir..

"Anlamadaım, anlamıyorum.."
"Yeterli mi?" diyorsun ya..
Ben de diyorum ki; Ben anlatamıyorum, sorun asıl bende, sende değil, diyorum..
Hem boşver o anlattıklarımı, çok da önemli şeyler değil..
Bak ben de eklediğim bir çok şeyi sonradan kaldırıyorum..
Önemli şeyler değil zaten..
Önemli olan bizleriz, bir birimiz için ne ifade ettiğimizdir, asıl önemli olan..

Geleyim, yorumun ilk cümlelerine!!..
Tabii ki, daha tam olarak tanımadım seni..
Senin çok çok iyi kalpli, herkesin iyiliğini isteyen biri olduğunu biliyorum.. Ama, benim bilmediğim daha ne kadar çok iyi yanın vardır kim bilir..
Fakat, benim içimdeki şeytan, kötü duygular, senin söylediklerin kadar, söylemediklerinden de bir anlam çıkarmaya çalışıyor..
İçimdeki melek tarafım, şeytani yönümle daima bir çatışma içinde..
Bazen biri üstün geliyor diğer yanıma, bazen de diğeri üstün geliyor, öbürüne..
Kötü tarafım, seni üzüp kırdıysa, çok özür dilerim canımın içi..

Döktüğün inciler için, açtırdığın güller için, her şey için çok çok teşekkürler Canım Zeugmacığım.. :))

Arzu kızın, sana sarılıp öpüyor, biraz da açtırmanı diliyor o güllerden..

Sevgilerimi gönderiyorum..

Zeugma dedi ki...

Şindi gelip gördüm bunu, şok oldum...

:)))))

Yahu ben senin annen yaşında falan değilim..
Nerden çıkardın bunu Arzuuu :)))

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Zeugmacığım;

Ayy ben ne yaptım böyle, seni şok edecek?..
Hep böyle yapıyorum işte, daha önce de söylediğim gibi..
Bu defa da, yanlış anlaşılmamı önleyecek savunma için söylediklerimle, kendimi daha savunulmayacak sözlerle, çıkmaza soktum..

"Sen aklına neler getirdin öyle? Ne yapayım şimdi gelmişken seni?? Nerde benim cetvelim??
Aç avucunu bakiyim :D"


Aslında, ben senin yukarıya aldığım şaka sözlerine karşılık, ben de şaka yollu bazı sözler etmek isterken, senin demek istediğin anlamı kullanmayıp, en azından onun kadar değer verilen "anne"yi kullanmak ilk aklıma gelen oldu..
Bu şakayı senin anlayışla karşılayacağıne emin olarak yaptım..
Hem aramızdaki bu güzel diyalog ve arkadaşlık çerçevesinde, bazen sen bana bir annenin yapacağı ikaz ve nasihatleri yaparsın, bazen de ben aynı pozisyonu devralır ve sana ikazda bulunurum..
Bu tür arkadaşlıklarda, ben yaşımızın aynı olması veya olmaması durumuna aldırmam..
Benden yaşça küçük kişilerden dahi, böylesi davranışları makul karşılar ve ona karşı herhangi bir tavrım olmaz..

Ayrıca, şimdi de ben seni cezalandırayım da gör bakalım..
Ben o kadar söyleyip duruyorum.. Anlatamayan benim diyorum, sen hala benim bu dediklerimi neden anlamak istemiyorsun.. Bak buna çok kızdım işte..
Şimdi sıra bende.. Aç bakalım avucunu.. :D
:)))
Aaaa, cetvelimi bulamıyorum.. Ne olacak şimdi?..

Ayrıca, ben de sana sorayım, sana annem yaşında olduğunu kim söyledi?.. Belki de, sen benden daha küçüksün!!..
Sen bunu nerden çıkardın bunu Zeugmaaaaa :)))

Sevgiler gönderiyorum kucak dolusu..

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu