21 Kasım 2008

Global ekonomik fıkra(!..) Pardon kriz(!..)


Aslında, bu konuda yazmayı, hiç istemiyordum. Fakat, okuduğum bir fıkradan sonra, hiç olmazsa espirili bir yaklaşımla bir şeyler karalayayım dedim.

Global ekonomik kriz!..

Hamdolsun!.. Bize uğramıyacak olan, yahut da teğet geçecek olan "kriz." Artık değip mi geçer?.. Yoksa, delip mi?.. Hayatta kalıp görebilirsek, anlarız bakalım.
Yine, hamdolsun ki; Bankalarımız sapa sağlam, taş gibi. Maşallah!.. Yahu, bankamız mı kaldı ki?.. Taş gibi olmasa da farketmez. Elalemin bankalarından bize ne. Kala kala bir Merkez Bankamız kalmış, bari onu da verin birilerine de, tepe tepe kullansınlar.

Ve de, hamdolsun ki; Biz, daha önceki krizlerden ders aldık. Ödevlerimizi tam yaptık. Hem biz alışıkız böyle şeylere. Bize bişe olmaz. He ya, bişe olmaz dimi?!.. Onlar kendi krizlerine baksın. Bize karışmasınlar bakim. Hem bizim avrupada aslanlarımız, anadoluda kaplanlarımız var. İkisini bir araya getirirsek dünyaya meydan okuruz. Var mı bundan haberiniz?

....
Aaa!.. Bu yaptığınız ayıp ama sizin. Ne o! Niye benim girişimci esnafıma kredi vermiyorsunuz? Niye kredi musluklarını kısıyorsunuz? Niçin, geçen yıl kazandığınız karları, ortaklarınıza dağıtıyorsunuz da, semayenize eklemiyorsunuz? Bir de, benim emekçi kardeşlerimi işten çıkarıyorsunuz? Diyeceğim ama... Durun şuraya gidiyorum, dönünce daha söyleyeceklerim var size. Yahut da, gittiğim yerden söylemesi daha güzel oluyor. Oradan, söylerim en iyisi.
....

Bu konuda bu kadar geyik, yeter sanırım. Şimdi, okuduğum fıkrayı anlatayım mı, sizlere?.. Ben okurken, sonuna gelene kadar başka olaylar bekliyordum. Ne bileyim işte. Issız bir adaya iniyorlar. Orada yaşanacak, ilginç olaylar, daha doğrusu cinsellik içeren bir son bekliyordum. Tabii ki, bu beklenti benden kaynaklanıyordur, muhakkak.

Adamın biri... Adamın biri ne demek ya. Fıkra böyle mi anlatılır?... En iyisi ben fıkrayı aşağıya copy-paste yapayım da, fıkrayı da, fıkracıyı da çileden çıkarmayayım.
.....

Yaşlı çift evliliklerinin kırkıncı yıl dönümünde paraya kıymışlar, Avusturalya''da tatil yapmaya karar vermişlerdi.Uçağın penceresinden saatlerdir okyanusu seyrediyorlardı.

Sessizliği pilotun anonsu bozdu:
"Sayın yolcularımız! Korkarım size kötü bir haberim var. Motorlarımızdan biri sustu, diğeri de susmak üzere. Acil iniş yapmak zorundayız."
"Neyse ki altımızda haritada görülmeyen bir ada var ve sahiline inmeye çalışacağız."
"Bunu başarabilirsek tek sorunumuz bizi bulabilmeleri için dua etmek olacak."

Uçak minik adanın kumsalına başarılı bir iniş yaptı, kimsenin burnu kanamadı.

Uzun bir rahatlama sessizliğinden sonra adam karısının ellerini tuttu, gözlerine endişeyle baktı;
"Mona, bu ayki kredi kartı borcunu ödemiş miydin?"
"Hayır sevgilim, unutmuşum. Kızdın mı?"

Adam endişeyle yine sordu:
"Araba kredisinin taksitini ödemiş miydin?"
"Özür dilerim canım, onu da ödememiştim."

Yaşlı adam karısının ellerini bıraktı ve kırk yıldır yapmadığı şekilde ona sıkı sıkıya sarıldı.
"Aferin"

Karısı şaşkın, korkarak sordu.
"İyi misin tatlım?"

"Hiç olmadığım kadar. Çünkü, bankacılar bizi kesin bulur!"

5 YORUMLAR :

Godsyndrome dedi ki...

Sorun yok ya büyüteyin,krediyi ödeyemezsen hamdolsun de,icra gelince hamdolsun de,mapuslara düşünce hamdolsun de.No problem yani,hamdolsun:)

TILSIM dedi ki...

Arzucum güzel paylaşımın için teşekkürler.
Bu fıkradan önce yapılan ekonominin kötü durumda olmasına yönelik geyikler,meyikler ilginç. :D
İktisat da bir terim varya her yükselişin bir düşüşü olduğu gibi her düşüsünde bir yükselişi olacaktır.Bu olumsuz tablolar zaman zaman olacaktır.Çünkü nasıl bir dönem ekonomik göstergeler yükselişe geçmiş toplumun ferahlamıştı.Şimdi de tam tersi herşey düşüş eğilimi göstermiş,kriz başgöstermiştir. Bu dönemleride atlatacağız ve hayat böyle devam edip gidecek. :D

rebelon dedi ki...

ya kriz yok ama suni kriz var bizim ülke de krize önlem alıyorlar kriz başlayınca ne olacak merak ediyorum .bu sıkıcı günlerde konuya böyle yaklaşabildiğin için seni tebrik ederim.

Arzu Breda dedi ki...

godsyndrome, Sorun yoksa, senin dediğin gibi, "No problem=Hamdolsun" :pPp Teşekkürler yorumun için. :)

Tılsımcım, Senin dediğin ancak, yükselme olduğunda geçerli olur. Bizde yükselme yok ki, düşüşe geçilsin. Zaten düşüşte idik, şimdi daha da hızlandı düşüşümüz. Bundan en çok hasarı da, orta ve düşük gelirliler nasipleniyor.

Umarım senin dediğin gibi olur ve fazla etkilenmeden kurtuluruz. Yorumun için teşekkür ederim.

rebelon, yorumundan benim olaya yaklaşımımı destekleyip desteklemediğini pek anlamadım ama takdirin için yine de teşekkürler. Kriz yok yorumuna ise katılamayacağım. Kriz zaten vardı ve artarak da devam edeceğini sanıyorum. Eğer gerekli ciddi önlemler alınmazsa.

TILSIM dedi ki...

Arzucum ekonomik istastistiklerden bahsediyorsak sadece bir bir iki yıl içinde ki düşüşten bahsetmiyorum.Hani geçmişte bir anayasa fırlatma olayında nerdeyse bütün bankalar batmış,ekonomi tepe taklak olmuştu ve seçimlerden sonra ekonomide hiç olmazsa bazı iyi durumlar oluşmuş,enflasyon düşmüş istatistikler tavan yapmıştı.İşte ben bundan bahisle bu değerlendirmeyi yaptım dönem dönem olacaktır.Abd'de ve avrupa ülkelerinde bile kriz durumu varken Türkiye'de hiç olmayacak diye bir şey yok.Bunlar olağan ekonomik varyasyonlardır.Battı denilen Arjantın bıle yıne hayat oyle boyle devam edıyor.Gönül istemez böyle durumları ama elimizden de şu aşamada bir şey gelmiyor.Yine uzattım sanırım. :) Sevgiyle kalın..

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu