30 Aralık 2008

50 SARIŞIN EL ELE !..


Bilmem aranızda izlenler var mı? Ben de rastlantı sonucu gördüm.

FOX TV'de yeni başlayan bir yarışma programı. Orjinal adı "Beat The Blondes" olan yarışma, Fox Tv'de "Mehmet Ali Erbil'le 50 Sarışın" adıyla yayınlanıyor. Cumartesi akşamları saat 21:00'de yayınlanan yarışmanın özellikleri kısaca şöyle; Bir erkek yarışmacı, 50 sarışın kadına karşı yarışıyor. Erkek yarışmacı ve sarşınlara aynı soru yöneltiliyor. Ancak, burada ince bir nokta var ki, işin en en önemli ve hassas noktası burası. Erkek yarışmacıya, sorulardan seçme şansı tanınıyor. Seçerken de, kendisinin cevabını bilip de, sarışınların bilme olasılığı düşük olabilecek olanları bulması. Yani, erkeler neleri bilir veya kadınlar neleri bilemez. Yarışmanın ana strajejisi bu anladığım kadarıyla.

Yarışma, iki bölümden oluşuyor. 1. Bölümde, 10'ar kişilik gruplar halinde yarışan 50 sarışından, 25'ini elemesi gerekiyor. Sorulara yanlış yanıt veren erkek yarışmacı eleniyor ve yerine başka bir yarışmacı geliyor. Erkek yarışmacının burada bulması gereken, yanlış yanıt veren sarışın. Eğer, cevap vermesini istediği kadın doğru yanıt vermişse, yeni bir soruya geçiliyor. Yanlış yanıt veren sarışın eleniyor.

Eğer, erkek yarışmacı 2. Bölüme geçebilirse ve tüm sarışınları eleyebilirse alacağı miktar 1 Milyon YTL.

Gelelim yarışmanın ne amaçla yapıldığına; Amaç aptal sarışın imajını ortadan kaldırmakmış. Acaba, o imajı daha da perçinlemek olmasın diyorum. Çünkü, akıllı sarışın bulmak için yapılan eleme sınavında, 90 adaya çok basit sorular sorulmuş. Bu sorulardan, Türkiye'nin komşularını hiç bir aday yanıtlayamamış. TBMM'nin kuruluş tarihini ise adayların %38'i bilebilmiş. Fakat, sarışınların %80'i Las Vegas'ın ABD'de olduğunu bilmiş ve "Yaprak Dökümü"nün yazarı Reşat Nuri Güntekin'in kim olduğu sorulunca, bilenler %99 rakamına ulaşmış.

......

Ben bu konuyu, sarışınlarla ilgili bir fıkra ile bağlamak istiyorum. Ne dersiniz?..

Uçakta seyehat eden uyanık bir avukat ile bir sarışın bayan yan yana oturmuşlar. Avukat seyahatin eğlenceli geçmesi için sarışın bayana der ki; "sizinle bir oyun oynayalım" teklifinde bulunur.

Bayan oyunun ne olduğunu sorar. Avukat, "ben size bir soru soracağım, bilemez iseniz siz bana 5 dolar vereceksiniz. Daha sonra Siz bana bir soru soru soracaksınız eğer ben bilemez isem size 50 dolar vereceğim." der.

İlk soruyu avukat sorar. "Dünya ile ayın arasında ki mesafe ne kadardır?" Sarışın bayan tek kelime etmeden çantasından 5 dolar çıkarıp uyanık avukata verir.

Sarışın bayan bu defa avukata sorar. "Yüksek bir yere çıkarken üç ayakla çıkan, inerkende dört ayakla inen şey nedir?" Avukat düşünür taşınır cevabı bulamaz. çıkarıp 50 doları sarışın bayana verir.

Avukat dayanamaz ve sorar, "sorunun cavabı neydi?" Sarışın bayan yine tek kelime etmeden çantasından 5 doları çıkarıp uyanık avukata verir.

16 YORUMLAR :

ESRİK dedi ki...

Bu tarz programları hangi amaçla yapıyorlar beni ilgilendirmiyor. Kapitalist düzen TV aptal kutusu falan. Ama şöyle bir gerçek var ki bu programları izlemek bir süre sonra beyni uyuşturuyor. İşte asıl kötü olan bu.

Arzu Breda dedi ki...

Esrik Öfke,

İşte asıl kötü olan, toplumumuz gibi eğitim seviyesi düşük, eğitimli olanların da; gördükleri eğitimin kalitesinin düşük olduğu, yani eleştirel sorgulamadan yoksun olarak eğitim ve öğretim görmelerinden dolayı, bu tür proglamlar karşısında, çaresiz boyun eğmek zorunda hissediyorlar kendilerini.

Ve beyinleri de, istenilen kıvama sokulabiliyor, egemen güçler tarafından.

babegazelle dedi ki...

haha kaçı gerçek sarışın olabilir onların ki sanki finlandiyada yaşıoruz bende sarışının görüşte altında yatan gerçek gayette esmer :)

Unknown dedi ki...

Ama ordaki sarışınların çoğu çakma, sonradan olma sarışın yani.. Bu durumda sanırım esmer ya da kumrallar da aptal olabiliyor :))

CaRtMaNtR dedi ki...

Eskiden çok eskiden tvde eğitici şeylerde olurdu artık iyice izleyenleri ahmak yerine koyan programlar doldu kanallarda

TILSIM dedi ki...

Sarışınlar aptaldır imajını kırmak zor.Bir kere adı çıkmış dokuza, inmez sekize.
İster sarışın,ister esmer olsun bir insanın zekasın belirleyen kriterlere (eğitim,yaş,sosyal çevre,vs.) ne kadar fazlaca sahipse, kendi bilgi birikimine yönelik sorulan sorulara doğru cevap sayısıda o kadar fazla olacaktır.
Örnek verecek olursa yarışmacının biri pazarcı ve ilkokul mezunuydu ve çoğu sarışından sonra elendi.
Yani akıl saçta değil, beyindedir.

Sevgiyle kalın...

Arzu Breda dedi ki...

babegazelle, belli ki yapımcılar o soğuk ülkelerden birinde yaşadıklarını sanıyor... :))

Arzu Breda dedi ki...

çiLekLisüt, güya seçmelerde gerçek sarışınların müracat etmesi isteniyormuş... Güya!!.. :))

Arzu Breda dedi ki...

CaRtMaNtR, çok eskiden eğitim ve öğretimin de, daha kaliteli olduğu anlatılıp duruyor. Bu eğitim sisteminin sonucu ortaya çıkan duruma fazla şaşmamak lazım. :))

Arzu Breda dedi ki...

TILSIMcım, biz bir birimizin ne demek istediğini biliyoruz zaten. Canımsın... :))

siminya dedi ki...

Güzeller gzeli arzum ve inci çekirdeğim.Dünyanın karanlık görüntüsüne rağmen umut etmeliyiz gayretiyle bu yeni yıla gireceğiz, umarım bu yıl senin için inciler kadar saf ve parıltılı geçer, öpüyorum mutlu yıllar :)

Arzu Breda dedi ki...

Oh sevgili Siminya, bu güzel sözlerinin altında ezildim kaldım. Çok teşekkür ederim, canımın içi, sevgili Siminyacığım.

Ben de, sana yeni yılda tüm sevdiklerinle beraber sağlık, mutluluk ve bol şans diliyorum, tüm içtenliğimle...

Umarım ki, hiç ummadığımız olur ve 2009 yılı tüm dünya ve insanlar için "Barış yılı olur.

Öpücüklerimi yolluyorum, her iki yanağına...

Sevgiyle ve sevdiklerinle kal...

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Bende tesadüfen gördüm bu yarışmayı izlerken onlar yerine ben utandım ne yalan söyliyeyim. Bu arada mutlu yıllar diliyorum. Sevgiler....

Arzu Breda dedi ki...

Boogie, çok teşekkür ederim canım.

Ben de sana yeni yılda, sağlık ve mutluluklar dilerim. Bir de bol şans... :)))

Sevgiyle kal...

pRncfRn dedi ki...

Yurtdışında bunların yanında harika şeyler de yapılırken, bizim sadece böyle aptalca şeyleri uygulamamız neden acaba? :)

Arzu Breda dedi ki...

pRncfRn, Amaç halkı uyuşturmak, beyin yıkamak olunca, her türlü rezilliği görebiliriz.

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu