28 Ocak 2009

Takip ettiğiniz bloglar ve Google Reader hakkında küçük bazı ipuçları.

Herkesin kendine göre bir yoğurt yiyişi vardır. Yoğurdu nasıl yediğinize karışacak değilim. İster kaşıkla yersiniz, isterseniz çatalla. İstemezseniz yoğurt kasesini başınıza dikip yersiniz. Onu da beğenmezseniz, çalkayıp ayran yaparsınız yoğurdu, öyle yersiniz. Benim derdim yoğurdu yiyiş tarzınız değil. Tek istediğim, sağa sola dökmeden, yüzünüze gözünüze bulaştırmadan yemeniz. İçinizden, "Ne kadar da ukalaca konuşuyor, dili de ne kadar uzunmuş" diye geçirdiğinizi seziyorum. Eh n'apalım..? Blog yazmanın böyle bir şey olduğunu anladım. Yada, ben öyle olduğunu anladığımı sandım.

Her neyse, şimdi gelelim beğendiğiniz yada beğendiğinizi sandığınız blogları nasıl takip etmeniz gerektiğine; Ben ilk zamanlar, yani acemilik dönemimde, beğendiğim blogları "Takip Listesi"ne ekleyip duruyordum. Ne zaman ki, google amcam bana "Opps" diyene kadar. Google amcamın böyle argo konuştuğunu da o zaman gördüm. Meğersem benim takip ettiğim blogların sayısı 200'e ulaşmış da benim haberim yokmuş. 200'den fazla da blog eklemem mümkün değilmiş.

Ne yaparım, ne yaparım diye düşünürken, daha doğrusu böyle düşünürken değil de, "Google Reader" da dolaşırken, birden aklıma geldi. Ben demek ki hiç incelememişim google reader'ı. Bir de baktım ki, ne özellikler varmış da benim haberim yokmuş.

İlk önce takip listemdeki bloglarla işe başladım. Onlar zaten "İzlediğim bloglar" başlığı altında sıralanmış duruyor. Fakat, onları da kendi aralarında ayırmam gerektiğini düşündüm ve bir sürü kategoriye ayırdım ve bunlar için "Yayın ayarları"nın bulunduğu bölmede bulunan klasörlere yeni yarattığım klasör adlarını ekledim. Böylece, yayına eklediğim blogları hemen anında hangi kategoriye giriyorsa, o klasörü işaretiliyorum ve o da hemen gidip ilgili klasörüne yerleşiyor. Ben de, istediğim kategorideki bloglara daha kolayca erişebiliyorum.

Bu işe başlarken, önce kategorileri iyi belirlemeniz lazım. Size kendi kullandığım kategorilerden bazı örnekler sunayım, sizde bunlara isterseniz ilaveler ve çıkarmalar yaparak, kendi klasörlerinizi oluşturursunuz. Benim kategorilerimden bazı örnekler: (+18, +Özel Bloglar, Kişisel, Kadın-Moda, Yemek, Gezi-Tanıtım, Teknoloji, Sinema-Televizyon, Sanat-Edebiyat, Eğitim-Bilim, Spor, Eğlence, Haber, Ev ve Bahçe Düzenleme, Genel ) gibi adlandırabilir veya kendiniz başka isinlerle klasörler açabilirsiniz.

Bunları yaptıktan sonra, gelelim en önemli ipucumuza; Google reader'ın bize sunduğu "Favoriye abone olma" özelliğini, IE'da sık kullanılanlara, Firefox'da yer imlerine ekleyerek büyük kolaylık sağlarsınız.Bunu yapmak için, readeri açtığınızda sol üstte "Ana sayfa" öğesini tıkladığınızda, sayfanın sağ tarafında "İpuçları ve kolaylıklar" diye bir başlık var. Onu okuyun ve altında "Abone ol" diye bir buton göreceksiniz. Bu çubuğun üzerine mausunuzla gelip, mausun sol tuşu ile o çubuğu tarayıcınızın yer imlerine veya sık kullanılanlarına taşıyarak eklemiş oluyorsunuz. Bundan sonra, beğendiğiniz herhangi bir blog gördüğünüzde, yer imlerine eklediğiniz bu "abone ol" çubuğuna tıklamınız yeterli olacaktır. Yeterli olacaktır derken, sizin google rederiniz açılacak ve o sayfa görünecek ve "Henüz bu yayına abone değilsiniz." diye bir uyarı mesajı ile "Abone ol" butonu göreceksiniz. Yapmanız gereken o butona tıklamak ve sonrasında da, o blogu istediğiniz kategorilerden birine eklemek olacaktır.

Böylece izlemekte olduğunuz bloglar dışında da blogları izleyip rahatça okuma imkanınız olacaktır. İleride başka ipuçları ve kolaylıklar görürsem bunları da sizlerle paylaşacağım.

Kolay gelsin dilerim... Sevgiyle kalın...


16 YORUMLAR :

Savaş Çocuğu dedi ki...

Değerli Arzu
Gerçekten Çok faydalı bilgiler paylaşmışsın. Blogçuluğun aslında bir web site yonetiminden farksız oldugunun bilincine varmak ve google sisteminin nasıl çalıştıgını anlayarak ona gore tasarımlar yapmak gercekten cok önemli senı kutluyorum. Sevgiyle kal

Üfürükten Prenses dedi ki...

ben imzanı kıskandım..
bende istiyorum bende bende bende:)

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Halim,
Yazı beğendiğin ve bununla ilgili güzel sözlerin için, çok teşekkürler...

Yazımda da belirttiğim gibi, ben ilk zamanlar neyin ne olduğunu hiç bilmiyordum. Zamanla el yordamıyla keşfettiğim şeyler oldu. Google reader'da bunlardan biri. Blogculuğa yeni başlayan kişilere bu bilgilerin çok yararlı olacağını düşündüm.

Birilerine faydam olursa ne mutlu bana...

Arzu Breda dedi ki...

Prensescim,
İmzamımı kıskandın... :))) Vereyim hemen bi tane imza da sana... :))

siminya dedi ki...

teknolojiden senin kadar anlayan hatun yok incim, helal

Arzu Breda dedi ki...

Simincim,
Ne yaptın sen beni böyle..? Teknoloji uzmanı yaptın yahu..!

Yok be canımın içi, o kadar da pek anladığım yok. Çünkü, ingilizcem zayıf. İngilizcem iyi olsa, dediğin doğru diyecem.

Ama, yine sağol beni yücelttiğin için... :))

TAZE NANE dedi ki...

Aman ne güzel bilgi bu böyle.
Hemen bende incelicem dediğin Google Reader i bakıyım neler varmış.
Sevgiler.

Arzu Breda dedi ki...

Merhaba Munucum,

Hoş geldin, sefalarla geldin... Uzun süredir görüşemedik. Faydalı olmuşsam ne mutlu.

Sevgiyle kal... :)))

Hayatımız okul dedi ki...

güzel bir tema olmuş yazıda bilgiverici başarılar

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

bunu bilmiyordum...:( bu yazıyı kayıt ettim sanırım yakında ihtiyacım olacak teşekkürler sevgili arzu..

Zeugma dedi ki...

Arzucum, blogun şahane resmen yaaa :)))
yazıların da çok zevkli ve samimi..
Kutlarım gerçekten..
Takibindeyim :))

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Zeugma,

Blogun şahane kısmını es geçiyorum. :)))
Benim için en önemli yanı, yazılarım için söylediğin güzel sözler. Bunun için çok teşekkür ederim. Bu güzel sözlere ve iltifatlara layık olmak için daha fazla gayret göstermek, en öncelikli görevimdir.
Tekrar teşekkürler, sevgiyle ve sevdiklerinle kal... :)))

şirinem dedi ki...

çok güzel bir paylaşım tşk ederim canım

Arzu Breda dedi ki...

Şirinem,

Rica ederim, canım. Yararlı olduysa çok memnun oldum hayatım. :)

Adsız dedi ki...

allah tuttuğunu inci etsin. çok makbule geçti:)

Arzu Breda dedi ki...

otobusmaceralari,
Amin... Allah dualarını kabul etsin. Amin... Ne mutlu bana, birilerine yararım dokunuyorsa... :)))

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu