11 Ağustos 2008

Bilgisayar oyunları yaşatıyor


Gençliğin sorunlarının neredeyse yarısından sorumlu tutulan bilgisayar oyunlarının, kanserli gençlerin tedavisine yardımcı olabileceği saptandı.

"Bilgisayar oyunları öldürüyor," "Binyüzonbeş saat bilgisayar oynadı, öldü,", "GTA'ya özendi, cinayet işledi," cinsinden haberlere hayli alışkınız. Ancak bilgisayar oyunlarının, gençlerin ve genç yetişkinlerin kanser tedavisine cevap vermesine yardımcı olabileceğini biliyor muyduk?

Hayatta kalma oranlarında bir türlü aşama kaydedilemeyen 13-29 yaş arası kanser hastalarına odaklanan araştırmada, Amerika, Kanada ve Avustralya'da tedavi görmekte olan 375 kanser hastası, iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna "Indiana Jones and the Emperor's Tomb," isimli oyunu, denek gruba ise "Re-Mission" isimli deney için hazırlanmış oyunu günde en az bir saat oynamaları söylendi.

Re-Mission'ın konusu, Roxxi isimli robot kızı kanserli bir vücutta gezdirerek kanser hücreleriyle savaşmaktı. Ayrıca oyunun başarılı olması için ilaçları zamanında almak, doğru beslenmek gibi gerçek yaşam etkinliklerinde de bulunması gerekiyordu. Denek grubun yüzde 33'ü oyunu 3 ay boyunca oynadı ve kontrol grubundaki hastaların 55.2'sine karşılık yüzde 62.3'ü ilaçlarını daha düzenli aldı ve tedaviye daha iyi cevap verdi.

Genç hastaların kemoterapiyi "saçlarını döken ve ağızlarında yaralar çıkaran berbat bir şey" yerine, hastalıkla savaşmaya yarayan bir araç olarak görmelerine yardımcı olan oyun, http://www2.re-mission.net/ adresinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Kaynak : Milliyet.com.tr
EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu